info@kiemvzw.be03 270 36 950495 500 797

Onze kantoor in Antwerpen is gesloten van 1 juli tem 4 augustus 2021. Je kan ons mailen of telefoneren.

  De vooropleiding vrachtwagenchauffeur als begin

  Kiem vzw startte in 2001 met vooropleidingen vrachtwagenchauffeur op vraag van het Sociaal Fonds Zwaar Vervoer, VDAB en de Stad Antwerpen.  Werkzoekenden uit kansengroepen kregen een voorbereiding op de VDAB beroepsopleiding vrachtwagenchauffeur om dan als vrachtwagenchauffeur aan het werk te gaan. Na 20 vooropleidingen kreeg Kiem in 2008 de Ingroei- en Oriëntatieopleiding Chauffeur gegund, een vooropleiding met uitstroom naar de verschillende transportsectoren: zwaar vervoer, taxi, distributie, bus & car.

   

  Uitbreiding tot drie verschillende opleidingen

   Gaandeweg breidde het opleidingsaanbod uit tot 3 volwaardige opleidingen die nu nog steeds georganiseerd worden:

  - de vooropleiding vrachtwagenchauffeur voor kandidaten met interesse voor het zwaar vervoer

  - de vooropleiding bus & car voor kandidaten met interesse voor het busvervoer

  - de opleiding taxichauffeur voor kandidaten met interesse voor taxivervoer in Antwerpen

   

  Huidig aanbod

  - Kiem blijft nu al in 4 provincies de expert op het vlak van voortrajecten naar opleiding en werk in de transportsector. Werkzoekenden uit de kansengroepen krijgen na selectie een vooropleiding vrachtwagenchauffeur, een vooropleiding bus & car of een opleiding taxi. Deze opleidingen vinden meerdere keren per jaar plaats in samenwerking met VDAB, sectorfondsen, bedrijven en Centra voor basiseducatie. 

  -De vooropleiding vrachtwagenchauffeur organiseren we ook in:

  • Sinds 2018: in Oost-Vlaanderen/Gent en Vlaams-Brabant/Leuven  
  • Sinds 2020: naast Oost-Vlaanderen/Gent ook in Vlaams-Brabant/Aarschot en Vilvoorde en Limburg/Heusden-Zolder.

   

  Hier worden cursisten voorbereid op het chauffeursberoep in de transportsector en in de andere sectoren: de bouw, wegenwerken, voeding, .... 

  -De vooropleiding bus en car kent ook een groei:

  • sinds het najaar van 2018: in Vlaams-Brabant/Leuven
  • sinds 2019: in Oost-Vlaanderen/Gent
  • Sinds 2020: in Vlaams-Brabant/Vilvoorde en Aarschot.

  - De eerste finaliteitsopleiding taxi Oost-Vlaanderen wordt in april 2021 georganiseerd in Gent. In Antwerpen wordt op basis van concretere toekomstperspectieven periodiek geëvalueerd wanneer deze terug plaats kan vinden. Deze is daar nu tijdelijk opgeschort.

  - Daarnaast waren er de afgelopen jaren nog extra trajecten. Zo organiseerden we een jongerentraject vrachtwagenchauffeur in samenwerking met VDAB en de bedrijven. Jongeren onder 26 jaar kregen bij Kiem een voortraject waarna zij in het bedrijf werden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur met individuele ondersteuning door de opleidingscoach van Kiem. 

  - We screenden ook al jongeren en gaven attitudetraining in het kader van het project Jongeren in Transport (JIT) van het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek.

  - Sinds 2019 hadden we jaarlijks trajecten voor interne werknemers bij de Stad Antwerpen. Zij konden via maatwerk in kleinere groepen ondersteuning krijgen ter voorbereiding van het theoretische examen om daarna verder de praktijkopleiding voor vrachtwagenchauffeur te kunnen volgen bij een erkende rijschool.

  - We kijken dan ook steeds verder naar waar de noden liggen in de transportsector en/of voor het toeleiden en ondersteunen van kansengroepen naar een duurzame tewerkstelling als chauffeur. We bekijken graag in overleg met derden hoe we aan deze noden tegemoet kunnen komen. Contacteer ons gerust met uw vraag!