info@kiemvzw.be03 270 36 950495 500 797

Het kantoor is open van maandag tot vrijdag, van 9:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00

  Ontstaan

  In november 2000 werd tussen de Vlaamse overheid en de sociale partners een convenant afgesloten over de toeleiding van kansengroepen naar de transportsector. Het pilootproject 'Vooropleiding vrachtwagenchauffeur' werd in 2001 opgestart voor de Antwerpse regio. Om de projectuitvoering mogelijk te maken werd Kiem vzw opgericht op 5 februari 2001, als verzelfstandiging van een deelwerking van Educar vzw, een werkervaringsproject uit Merksem voor werkzoekenden uit de kansengroepen.

  Van 2001 tot einde 2007 organiseerden we 20 cursussen Vooropleiding vrachtwagenchauffeur en kregen 243 werkzoekenden deze vooropleiding als voorbereiding op de beroepsopleiding van VDAB. 

   

  Uitbreiding aanbod

  In 2008 is het opleidingsaanbod van Kiem in samenwerking met VDAB uitgebreid naar werkzoekenden met interesse voor de ruimere transportsector. Naast de schakelopleiding zwaar vervoer werd daarom de 'Ingroei- en oriëntatieopleiding chauffeur' georganiseerd. Werkzoekenden met interesse voor distributie, bus- en taxivervoer konden ook in deze opleiding terecht.

   

  3 verschillende opleidingen

  In 2011 bood Kiem drie verschillende opleidingen aan voor werkzoekenden met belangstelling voor de transportsector:

  • De ‘Schakelmodule Zwaar vervoer’ voor kandidaten met interesse voor de beroepsopleiding vrachtwagenchauffeur
  • De ‘Ingroei- en oriëntatieopleiding chauffeur B’ voor kandidaten met interesse voor het taxivervoer, busvervoer en distributie rijbewijs B
  • De ‘Vooropleiding Taxichauffeur’ werd op vraag van de taxisector en VDAB Antwerpen aangeboden voor kandidaten met interesse voor het taxivervoer in Antwerpen

   

  Huidig aanbod

  Kiem is expert op vlak van voortrajecten naar de sector transport.

  We organiseren 3 vooropleidingen die leiden naar de verschillende chauffeursberoepen: taxichauffeur, buschauffeur en vrachtwagenchauffeur. 

  De vooropleiding vrachtwagenchauffeur organiseren we vanaf 2018 ook in Gent en Leuven. 

  Daarnaast bieden we trajecten aan op maat van de werkzoekenden.

  Zo organiseren we een jongerentraject vrachtwagenchauffeur i.s.m. VDAB. We bieden hen een voortraject op maat aan, waarna zij op de werkvloer worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur en individuele ondersteuning krijgen van onze opleidingscoach.

  We doen ook screenings en attitudetraining in het kader van het project jongeren in Transport (JIT) van het Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek.